80's Horror

Όταν ο Sam Raimi υπερασπιζόταν στα τέλη των '80s το Evil Dead και τις ταινίες τρόμου ενάντια σε «κολλημένα μυαλά» (videos)

Στη δεκαετία του ’80, η μέταλ μουσική και οι ταινίες τρόμου, δεχόντουσαν μαζικές επιθέσεις από χριστιανοταλιμπάν και διάφορα φάσματα φανατικών ομάδων, που ήθελαν να απαγορεύσουν τη κυκλοφορία συγκεκριμένων δίσκων και ταινιών, πιστεύοντας πως το περιεχόμενό τους κάνει «κακό» στα παιδιά και στη κοινωνία γενικότερα! 

Υπάρχει μια πληθώρα συνεντεύξεων και βίντεο στο internet που εστιάζουν στον «πόλεμο» συγκεκριμένων ομάδων κατά της συγκεκριμένης μουσικής και των horror films. 

Το bloody.gr, ξέθαψε από το χρονοντούλαπο της ιστορίας, ένα συγκλονιστικό βίντεο που μας ταξιδεύει πίσω στα τέλη της δεκαετίας του '80, όταν το sequel της ταινιάρας Evil Dead του Sam Raimi, κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων, όπως μαζικές πορείες φανατικών χριστιανών έξω από κινηματογράφους, που ζητούσαν από τη πολιτεία να ban-αριστεί το φιλμ. 

To βίντεο χωρίζεται σε δύο μέρη, και απεικονίζει τον σκηνοθέτη Raimi σε εκπομπή της βρετανικής τηλεόρασης, να υπερασπίζεται με πάθος, όχι μόνο τη ταινία του, αλλά γενικότερα την horror genre!

Είναι εντυπωσιακό το πόσο στενόμυαλη ήταν μεγάλη μερίδα του κοινού εκείνη την εποχή (όχι πως απέχουμε και πολύ σήμερα). Στο βίντεο, ένας πολιτικός ισχυρίζεται ότι οι ταινίες τρόμου ωθούν τους ανθρώπους στη βία, ωστόσο, αρνείται να παρουσιάσει παραδείγματα «μελετών» που επικαλείται ως επιχείρημα των λεγόμενών του. 

Είναι ενδιαφέρον το ότι ο Sam Raimi στο βίντεο, συμφωνεί πως η διασκέδαση μερικές φορές μετατρέπεται σε επιρροή, αλλά προτιμά να ζει σε μια ελεύθερη κοινωνία χωρίς λογοκρισία, όπου ο καθένας μπορεί να παρακολουθήσει ότι θέλει και δεν θα του επιβάλουν άλλοι τι θα υποδείξει στα παιδιά του και τι όχι. 

Ένας λογικός ανθρωπάκος από το ακροατήριο, παίρνει το μικρόφωνο και προσπαθεί να εξηγήσει στα «κολλημένα μυαλά»  πως τα γεγονότα που δείχνουν τα κανάλια στις ειδήσεις είναι χειρότερα από μια ταινία τρόμου που περιέχει άλλωστε φανταστικά στοιχεία. 

Πολλοί «ανεγκέφαλοι» είχαν εξαγριωθεί με τη σκηνή του πρώτου Evil Dead όπου η Cheryl φέρεται να βιάζεται από ένα δέντρο. Ο «κακόμοιρος» Raimi εξέφρασε τη λύπη του για τις επιθέσεις που δέχεται από φανατικούς χριστιανούς και διάφορες κοινότητες, σχετικά με την επίμαχη σκηνή, αρνούμενος ότι ο χαρακτήρας της ταινίας υπέστη βιασμό! 

Αναγκάστηκε μάλιστα να εξηγήσει ότι η Cheryl δέχεται επίθεση ενώ φοράει ρούχα, αφήνοντας στη φαντασία του κοινού να αποφασίσει τι ακριβώς συμβαίνει. Ο αγαπημένος σκηνοθέτης πρόσθεσε ότι έγραψε το σενάριο σε νεαρή ηλικία, και τώρα αισθάνεται άβολα για την συγκεκριμένη σκηνή, που εύχεται να μην υπήρχε στη ταινία! Μάλλον τους τρόλαρε κανονικά ο Samαρος. 

Τέλος, ο διάσημος Αμερικανός σκηνοθέτης συνέχισε να επεξηγεί πως οι ταινίες τρόμου δεν προωθούν τη βία, και ότι «σκοπό έχουν να τρομάξουν τους θεατές και όχι να τους οδηγήσουν σε παράνομες πράξεις».

Στα videos φανερώνεται η αμάθεια των παρευρισκόμενων στην εκπομπή, που το μόνο που ήθελαν ήταν να χλευάσουν τον Raimi πετώντας «βέλη» λογοκρισίας, και όχι να κάνουν έναν εποικοδομητικό διάλογο μαζί του.

Δείτε τα videos

  • Latest

  • Recommend

Loading
Loading